Stumble a song

Mijn favoriete browser Flock slaat mijn favorieten niet op mijn computer op, maar in del.icio.us. Zo heb ik ze overal bij de hand en verschijnen ze ook automatisch in de kolom rechts (onder “over gestruikeld”). Ik wil dat nog eens herzien zodat mijn opmerkingen bij de links ook getoond worden — dan kun bij een leuke link over de Kerstman in Google Earth schrijven dat deze pas vanaf 12 december gaat werken. Maar als je net een nieuwe versie van de cd hoesjes (ook hiernaast) geschreven hebt is de beschikbare tijd al om.

Ik kreeg een vraag over de werking van de cd hoesjes; een poging het uit te leggen zonder al te technisch te worden.

In mijn mp3-programma op mijn computer zit een stukje software dat de gegevens van elke liedje waar ik naar luister gelijk naar last.fm stuurt. Die site maakt daar lijstjes van (bijvoorbeeld recente liedjes en meest beluisterde cd’s in de afgelopen 3 maanden). Zo ken ik ook mijn all-time favoriete artiesten.

Alle lijstjes zijn openbaar, dus de kijk- en luistercijfers van je vrienden zijn er te vinden. Liedjes op de radio en cd’s in de auto tellen niet mee, en daarmee is het systeem gelukkig niet volmaakt. De site (met naar men zegt 15 miljoen gebruikers) is gisteren voor $280 miljoen door CBS gekocht, en ik hoop dat hij zo toegankelijk blijft.

Mijn cd hoesjes plugin haalt deze lijsten op en zoekt er op dezelfde site de afbeeldingen van de hoes bij. En waarom ik het herschreven heb? De oude versie zocht de afbeeldingen op amazon.com, en daar zijn beduidend minder afbeeldingen te vinden. Nu staat de filmmuziek van Jacques Tati en Labor & Spirits van mijn vriend Emory Joseph er ten minste bij. Het systeem mag dan niet volmaakt zijn, het is wel weer een stukje optimaler.

2 reacties

Arjan 1 juli 2007 Reageer

Ik vind dit heel interessant maar moet je eerlijk toegeven dat ik het niet helemaal begrijp. Ik ben bezig met een site waarbij gebruikers net als bij Last.fm gematcht worden op basis van muziek (onder andere athans). Ik wil hierbij dat mensen kunnen kiezen uit lijsten met artiesten. Tevens wil ik dat iedere artiest een soort profiel heeft, ook vergelijkbaar als bij Last.fm.

Nu wil ik dat de data van de artiesten zoals omschrijving, foto’s en albums automatisch gegenereerd wordt. Haalt Last.fm deze data automatisch bij Amazone vandaan ? Hoe zou jij dat doen ?

hondjevandirkie 1 juli 2007 Reageer

Dag Arjan,
de artiest-informatie op last.fm komt voor zover ik weet uit verschillende bronnen:
1. gebruikers van last.fm wordt aangemoedigd aan te vullen en te corrigeren, vgl. met een wiki. Voordeel: op den duur zeer betrouwbare informatie.
2. musicbrainz.org heeft een grote database met informatie over musici die vrij toegankelijk is — deze database gebruik ik in de nieuwe versie van mijn cd hoesjes plugin.
3. Amazon — voornamelijk voor de plaatjes. De precieze band ken ik niet, maar als je op een cd-pagina op het hoesje klikt kom je op de bijbehorende pagina bij Amazon, wat een commerciele band suggereert.
Hoe ik het zou doen? Eerlijk gezegd zou ik ver weg blijven bij het zelf opbouwen van een database met gegevens over artiesten. Dat krijg je in geen tien jaar zo nauwkeurig als bij last.fm of musicbrainz. Beter goed gekoppeld dan zelf halfslachtig opgebouwd. Kijk eens naar de API’s bij Musicbrainz, daar staat veel moois tussen.
Succes met bouwen!

Geef een reactie